O nama

DARIAH-HR dio je paneuropske Digitalne istraživačke infrastrukture za umjetnost i humanističke znanosti DARIAH-EU, a Hrvatska je jedna od 15 zemalja osnivačica tog konzorcija.

DARIAH-HR kao dio te transnacionalne istraživačke zajednice promiče i povećava svijest o digitalnoj umjetnosti i humanistici, projektima, alatima i najboljim praksama te se zalaže za otvoreni pristup informacijama i slobodno dijeljenje rezultata i inovacija. 

Nacionalni predstavnik: Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO)

Nacionalna koordinacijska ustanova: Institut za etnologiju i folkloristiku (IEF)

Nacionalna koordinatorica: Dr. sc. Koraljka Kuzman Šlogar

DARIAH-EU (Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities) je zamišljen kao vodeća europska organizacija za digitalna istraživanja na području umjetnosti i humanistike, odnosno kao interdisciplinarna inovacija kojom će se unaprijediti istraživanje na tom području. 

Namjera je povezati europske arhive, knjižnice, muzeje i ostale digitalne repozitorije iz područja humanističkih znanosti u jedan integrirani virtualni sustav, kako bi se olakšala dostupnost digitaliziranog materijala istraživačima. 

Riječ je o velikom, dugoročnom, pan-europskom poduhvatu koji ima za cilj razvoj i održavanje infrastrukture u prilog istraživačkih praksi koje su temeljene na informacijsko-komunikacijskoj tehnologiji. 

DARIAH djeluje kroz rad 4 tzv. virtualna centra kompetencije: