Digitalna istraživačka infrastruktura za umjetnost i humanistiku u Republici Hrvatskoj

4. međunarodna DARIAH-HR konferencija “Digital Humanities & Heritage”

8. svibnja 2024.

Otvorene su prijave za sudjelovanje na četvrtoj po redu DARIAH-HR međunarodnoj konferenciji Digital Humanities & Heritage, koja će se održati od 9. do 11. listopada 2024. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. 

…pročitaj više…

DHH-2024--banner.jpg

DARIAH piknik 2024

2. svibnja 2024.

Dariah HR piknik, cjelodnevni team-building i brainstorming događaj namijenjen svim DARIAH-HR suradnicima, kao i onima koji će to tek postati, održat će se u petak 5. srpnja 2024. na zelenoj i mirnoj lokaciji u blizini Zagreba (Eko kuća Trpuci, Donji Dragonožec). Prijavite se čim prije putem ovog obrasca
 
 

…pročitaj više…

DARIAH-Piknik-2024.jpg

BALADRIA - ljetna škola digitalne humanistike 2024

11. ožujka 2024.

The fifth Baltic-Adriatic Summer School on Digital Humanities 2024 održat će se na Sveučilištu u Zadru od 17. do 21. lipnja 2024. godine.

BAL-ADRIA je suradnja između zemalja koje okružuju Baltičko more i zemalja koje okružuju Jadransko more, time povezujući sjevernu i južnu Europu. Organiziraju je nekoliko institucija i glavnih udruga u digitalnim humanističkim znanostima: Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Linneaus University, iInstitute, DARIAH-EU, DARIAH-HR, Sveučilište u Uppsali.

…pročitaj više…

BAL-ADRIA-2024.jpg

DARIAH Annual Event 2024

22. siječnja 2024.

Ovogodišnji DARIAH Annual Event održat će se u Lisabonu, Portugal, od 18. do 21. lipnja. Podnaslov skupa glasi Workflows: Digital Methods for Reproducible Research Practices in the Arts and Humanities.

…pročitaj više…

DARIAH-EU--Lisbon-Portugal-2024.jpg

DARIAH Day 2023

15. prosinca 2023.

Najavljujemo DARIAH Day 2023, koji će se održati u Zagrebu 21. prosinca, u zgradi Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, Radoslava Cimermana 88 (Dvorana A1), s početkom u 9:30 sati.

DARIAH Day 2023 nastavlja tradiciju povezivanja sudionika iz različitih istraživačkih i AKM zajednica, stvarajući poticajno okruženje za dijalog i suradnju. Sudionici će imati priliku predstaviti svoje projekte, aktivnosti te najaviti buduće planove, stvarajući tako dinamičnu platformu za razmjenu informacija.

…pročitaj više…

Dariah-Day-2023-Pozivnica.jpg

Završena Međunarodna Konferencija CLARC 2023

4. listopada 2023.

U proteklom tjednu Rijeka je bila domaćin jedne od najznačajnijih međunarodnih konferencija na području jezika i jezičnih podataka - CLARC 2023. Organizirao ju je Centar za jezična istraživanja (CLAR) sa Sveučilišta u Rijeci uz potporu hrvatskih ogranaka CLARIN i DARIAH konzorcija.

Središnja tema konferencije, "Language and Language Data", privukla je velik broj znanstvenika, istraživača i stručnjaka iz različitih disciplina. Konferencija je obuhvatila širok spektar područja i tema, uključujući jezičnu tehnologiju, lingvistiku, korpusnu lingvistiku, fonetiku, fonologiju, morfologiju, sintaksu, sociolingvistiku, pragmalingvistiku, analizu diskursa, jezičnu akviziciju, psiholingvistiku, neurolingvistiku, jezik i kulturne studije, zatim jezične podatke iz pravnih i ekonomskih perspektiva, jezik i turizam te medicinu i javno zdravstvo.

…pročitaj više…

CLARC-2023.jpg