Digitalna istraživačka infrastruktura za umjetnost i humanistiku u Republici Hrvatskoj

Završena Međunarodna Konferencija CLARC 2023

4. listopada 2023.

U proteklom tjednu Rijeka je bila domaćin jedne od najznačajnijih međunarodnih konferencija na području jezika i jezičnih podataka - CLARC 2023. Organizirao ju je Centar za jezična istraživanja (CLAR) sa Sveučilišta u Rijeci uz potporu hrvatskih ogranaka CLARIN i DARIAH konzorcija.

Središnja tema konferencije, "Language and Language Data", privukla je velik broj znanstvenika, istraživača i stručnjaka iz različitih disciplina. Konferencija je obuhvatila širok spektar područja i tema, uključujući jezičnu tehnologiju, lingvistiku, korpusnu lingvistiku, fonetiku, fonologiju, morfologiju, sintaksu, sociolingvistiku, pragmalingvistiku, analizu diskursa, jezičnu akviziciju, psiholingvistiku, neurolingvistiku, jezik i kulturne studije, zatim jezične podatke iz pravnih i ekonomskih perspektiva, jezik i turizam te medicinu i javno zdravstvo.

…pročitaj više…

CLARC-2023.jpg

DARIAH piknik 2023.

22. rujna 2023.

DARIAH piknik 2023. održan je 1. rujna na prekrasnom imanju Stara hiža pod Okićem gdje smo se družili te razmijenili nove ideje i saznanja na temu razvoja digitalnih istraživačkih infrastruktura za potrebe akademske zajednice.

…pročitaj više…

Piknik-2023.jpg

3. međunarodna DARIAH-HR konferencija “Digital Humanities & Heritage”

17. srpnja 2023.

Otvorene su prijave za sudjelovanje na trećoj po redu DARIAH-HR međunarodnoj konferenciji Digital Humanities & Heritage, koja će se održati od 25. do 27. listopada 2023. godine u Sveučilišnom računskom centru – Srce, Zagreb. 

…pročitaj više…

3rd-DARIAH-HR-International-Conference-Digital-Humanities-and-Heritage.jpg

Tribina “SiGledal i Theatros: prakse digitalnog arhiviranja kazališta u Sloveniji”

16. svibnja 2023.

Pozivamo vas na tribinu u sklopu projekta Performing Arts: Transitioning to the Digital Age DARIAH-EU radne skupine Theatralia koja će se održati 24. svibnja 2023. od 11 do 15 sati u Knjižnici Instituta za etnologiju i folkloristiku (5. kat), Šubićeva 42, Zagreb i online putem aplikacije Zoom.

…pročitaj više…

tribina-sigledal-i-theatros.jpg

Enhancing Heritage Experience – Exploring Cultural Routes

17. ožujka 2023.

ICARUS Hrvatska u suradnji s konzorcijima ICARUS i DARIAH-HR, projektom E-ROUTES, Državnim arhivom u Šibeniku i drugim partnerima najavljuje 8. konferenciju Dani ICARUS Hrvatske pod nazivom Unapređenje doživljaja baštine – istraživanje kulturnih ruta, koja će se održati u Šibeniku od 22. do 24. ožujka 2023.

…pročitaj više…

8-dani-ICARUS-Hrvatska--naslovna-ilustracija.jpg

Radionica „When Theatre Meets Zoom + The "e-spect@tor' Experience“

1. ožujka 2023.

U sklopu međunarodne znanstveno-stručne konferencije „Performing Arts: Transitioning to the Digital Age“ u organizaciji Dariah HR-a i Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa održat će se radionica za izvedbene umjetnike i publiku. Radionica će uključivati iskušavanje prototipa digitalnog alata „e-spect@tor“ te izvedbu hibridne predstave #war_diary, čiji su autori glumci iz ukrajinskoga Centra za suvremenu umjetnost DAKH u Kijevu i međunarodnog ukrajinskog festivala Gogolfest.

…pročitaj više…

Theatralia-konferencija-Ribnjak-2023.jpg