Konferencija “Performing Arts: Transitioning to the Digital Age”

Od 15. do 17. ožujka 2023. u Zagrebu će se održati međunarodna znanstveno-stručna konferencija Performing Arts: Transitioning to the Digital Age, vezana uz istoimeni dvogodišnji projekt DARIAH-EU radne skupine Theatralia. Radna skupina organizira konferenciju u suradnji s nekoliko nacionalnih i međunarodnih humanističkih ustanova i kulturno-umjetničkih udruga. 15. ožujka održat će se pretkonferencijska radionica za kazališne umjetnike i publiku, koja uključuje i izvedbu predstave na dogovorenu temu. 

Call for papers

O konferenciji:

Proces tranzicije kulturno-umjetničkih ustanova i udruga te umjetnika prema digitalnoj komunikaciji, koji se odvija već nekoliko desetljeća, u posljednje su vrijeme dodatno ubrzali različiti faktori poput pandemije i digitalne preobrazbe državnih institucija. Digitalna komunikacija u području umjetnosti, uz onu svakodnevnu, stručnu i administrativnu, uključujući i promociju, obuhvaća prezentaciju i uopće oblikovanje umjetničkog rada s pomoću digitalnih tehnologija, a zatim i digitalnu obradu te pohranu administrativnoga i arhivskoga gradiva.

Izvedbene umjetnosti, koje se smatraju nematerijalnom kulturnom baštinom, posebno se teško prilagođavaju toj situaciji upravo zato što se njihova vrijednost uvelike očituje kao ukupnost svih materijalnih elemenata (scenografija, kostimografija, dramski tekst, rasvjeta i dr.) koji u specifičnom trenutku u sprezi s publikom stvaraju jedinstven, neopipljiv doživljaj i ekspresiju. Obilata uporaba digitalnih tehnologija i komunikacijskih platformi u kazališnoj izvedbi podrazumijeva radikalnu promjenu komunikacijskog koda te zahtijeva veliku prilagodbu prethodno stečenog i utvrđenog znanja. Također zahtijeva stjecanje novih znanja koja često nisu usko povezana s umjetnošću i humanističkim znanostima.

Konferencija teži ispitati mogućnosti interdisciplinarnog povezivanja informacijskih znanosti i informatike s izvedbenim umjetnostima u kontekstu digitalne humanistike te promišljati o dosadašnjim postignućima na tom putu. Stoga će se u trima tematskim blokovima, među ostalim, pokušati prikazati kako digitalnohumanistički alati mogu služiti znanstvenicima u istraživanju izvedbenih umjetnosti, kakav je odnos digitalnih tehnologija i kazališne izvedbe te naposljetku koje su mogućnosti digitalnog arhiviranja i nacionalnog, pa i međunarodnog umrežavanja podataka o gradivu izvedbenih umjetnosti. Konferencija će istodobno upoznati nacionalne aktere u području kazališne, odnosno izvedbenih umjetnosti i teatrologije, odnosno izvedbenih studija s vodećim međunarodnim znanstvenicima i stručnjacima u tom području.

Prvoga dana konferencije održat će se radionica namijenjena kazališnim umjetnicima, teatrolozima i svim zainteresiranim pojedincima. Radionicu će voditi redateljica Iva Srnec Hamer (Empiria teatar), glumac, redatelj i producent Andrii Palatnyi (Gogolfest) i teatrologinja Cècile Chantraine Braillon sa svojim timom stručnjaka (Sveučilište La Rochelle). Obuhvatit će uvježbavanje i izvedbu predstave na dogovorenu temu. Predstava će se izvesti u hibridnome formatu – simultano će se dio predstave izvoditi u fizičkom kazališnom prostoru, a dio online putem platforme Zoom. Gledatelji, također sudionici radionice, moći će iskušati prototip digitalnog alata e-spectator, koji razvija tim znanstvenika i stručnjaka sa Sveučilišta La Rochelle, tijekom žive izvedbe i(li) na njezinoj snimci. Navedeni alat omogućuje anotaciju videosnimke pojedine izvedbe te digitalno bilježenje emocija proživljenih za njezina trajanja. Nakon radionice održat će se diskusija posvećena rezultatima radionice uz otvorenu razmjenu iskustava s uporabom digitalnih tehnologija u raznim vidovima izvedbenih umjetnosti.

Međunarodna znanstveno-stručna konferencija dio je istoimenog projekta radne skupine Theatralia, posvećene istraživanju digitalne tehnologije u izvedbenim umjetnostima te digitalizaciji teatralija, financiranog iz sredstava DARIAH-EU.

Organizacija konferencije: DARIAH-EU radna skupina Theatralia; Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa (Zagreb), Hrvatski centar ITI – International Theatre Institute (Zagreb), Odsjek za povijest hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU (Zagreb), Institut za etnologiju i folkloristiku (Zagreb)

Partneri: Empiria teatar (Zagreb), Gogolfest (Kijev, Ukrajina), Centar mladih „Ribnjak“ (Zagreb), Sveučilište La Rochelle (La Rochelle, Francuska), Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Osijek)

Datum: 15. – 17. ožujka 2023.

Lokacija: Hrvatski centar ITI – International Theatre Institute, Basaričekova 24, Zagreb i online

Jezik konferencije: engleski

Dokumenti
Konferencija “Performing Arts: Transitioning to the Digital Age”

Konferencija “Performing Arts: Transitioning to the Digital Age”