Enhancing Heritage Experience – Exploring Cultural Routes

ICARUS Hrvatska u suradnji s konzorcijima ICARUS i DARIAH-HR, projektom E-ROUTES, Državnim arhivom u Šibeniku i drugim partnerima najavljuje 8. konferenciju Dani ICARUS Hrvatske pod nazivom Unapređenje doživljaja baštine – istraživanje kulturnih ruta, koja će se održati u Šibeniku od 22. do 24. ožujka 2023.

Ovogodišnja konferencija organizirana je u okviru projekta Kreativna Europa Time travel routes through Europe – E-ROUTES (e-routes.eu) i bavi se sve većom potrebom za predstavljanjem i promicanjem raspršene kulturne baštine i suvremene umjetničke produkcije vezane uz iskustvo putovanja u Europa u prošlosti i sadašnjosti. Slijedeći ideju da suvremeni putnici traže kvalitetne informacije s dodanom vrijednošću poput zanimljivosti, prirodnih, kulturnih i povijesnih spomenika vrijednih za posjet na ruti, cilj konferencije je povezati međunarodne stručnjake u kulturnom, baštinskom, turističkom, obrazovnom sektoru i akademsku zajednicu. Cilj je pružiti forum za pružanje novih pristupa i najboljih praksi u angažiranju javnosti putem GLAM zbirki (galerije, knjižnice, arhivi, muzeji) koje se mogu koristiti u kontekstu kulturnih turističkih ruta.

Tema kulturno-turističkih ruta shvaćena je kao prostor interkulturalnog dijaloga i temelj za kulturne i turističke tematske rute koje na isprepletenim razinama povezuju geografski prostor i različita kronološka razdoblja. Na ovaj način putovanje ovdje promatrano kao individualno i kolektivno ljudsko iskustvo, predstavljeno kao način komunikacije koji povezuje mjesta i ljude kroz zajedničko iskustvo, što daje temelj zajedničkoj kulturnoj baštini i široj međunarodnoj perspektivi koja prolazi kroz vrijeme, prostor i granice.

Konferencija će podići svijest profesionalnih mreža u Europi i svijetu o temi kulturnih turističkih ruta, omogućiti izgradnju kapaciteta u institucionalnim i slobodnim krugovima, podijeliti suvremenu teoriju i praksu, kao i pružiti mogućnost razmjene praksi, angažman publike i širenje informacija. Pozivamo naše suradnike, baštinske stručnjake i znanstvenike, odgajatelje i učitelje, stručnjake za kulturni turizam i druge zainteresirane da se okupe i sudjeluju u razmjeni znanja i iskustava u ovim područjima.

 e-routes

ICARUS Hrvatska

Dokumenti