4. međunarodna DARIAH-HR konferencija “Digital Humanities & Heritage”

Otvorene su prijave za sudjelovanje na četvrtoj po redu DARIAH-HR međunarodnoj konferenciji Digital Humanities & Heritage, koja će se održati od 9. do 11. listopada 2024. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. 

Tema konferencije: Legacy and Innovation

Datum konferencije: 9. – 11. listopada 2024.

Mjesto: Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu, Poljička cesta 35, Split, Hrvatska

Organizatori konferencije: Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb; Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu; Sveučilište u Splitu, Književni krug Split; Sveučilište u Rijeci Filozofski fakultet; Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru; ICARUS Hrvatska.

O konferenciji:

Međunarodna DARIAH-HR konferencija Digital Humanities & Heritage nastoji olakšati suradnju i razmjenu znanja između znanstvenika i stručnjaka iz humanističkih znanosti te stručnjaka za knjižničnu i informacijsku znanost, arhivistiku i upravljanje kulturnim resursima muzeja. Naglašavajući međuovisnost između digitalne humanistike i baštine, ova konferencija ima za cilj promicanje usvajanja digitalnih tehnologija kao metodološkog pristupa i moćnog alata unutar područja baštine, humanističkih znanosti, društvenih znanosti i umjetnosti.

Ovaj događaj služi kao važna platforma za dionike uključene u baštinu i njezinu neprekidnu digitalnu transformaciju. Konferencija DHH2024 obilježit će desetu godišnjicu DARIAH-EU konzorcija stavljajući poseban naglasak na evoluciju istraživačkih infrastruktura tijekom proteklog desetljeća. Sudionici će sudjelovati u raspravama o temama poput tehnoloških inovacija, etičkih pitanja, interdisciplinarne suradnje i širih implikacija za istraživanje kulturne baštine u kontekstu digitalne humanistike.

Pozivamo vas da istražite kako se digitalna humanistika razvijala tijekom proteklih 10 godina pod utjecajem konzorcija DARIAH-EU (i drugih istraživačkih infrastruktura i srodnih inicijativa). Pri tome, posebno vas potičemo da razmislite o sljedećim pitanjima:

Osim toga, pozivamo vas da istražite šire teme vezane uz digitalnu humanistiku i kulturnu baštinu uključujući primjenu novih tehnologija, etičke izazove, pitanja autentičnosti i reprezentacije, kao i potencijalne smjerove budućih istraživanja.

Posebno vas potičemo da razmotrite i istražite sljedeće teme i njihov razvoj tijekom proteklog desetljeća:

Prijave su otvorene za pojedinačne prezentacije i postere.

Sažetci ne smiju biti duži od 500 riječi i trebaju se dostaviti zajedno s kratkom biografijom (maksimalno 200 riječi) i fotografijom. Ispunjeni predložak za prijavu sažetaka koji je dostupan za preuzimanje na poveznici potrebno je dostaviti na e-adresu dhh@dariah.hr do 25. lipnja. U obzir dolaze prijave provedenih, originalnih i neobjavljenih istraživanja, kao i doprinosi koji predstavljaju rad u tijeku.

Autori će biti pozvani na predaju rada za zbornik s međunarodnom dvostruko slijepom recenzijom.

Sudjelovanje na konferenciji DHH2024 besplatno je.

Radujemo se vašem sudjelovanju na konferenciji DHH2024 i plodonosnoj razmjeni ideja i znanja! Za dodatne informacije posjetite web-stranicu konferencije na dhh.dariah.hr ili nas kontaktirajte na dhh@dariah.hr.

Važni datumi:

Datum konferencije: 9. – 11. listopada 2024.

Rok za prijavu sažetaka: 25. lipnja 2024.

Obavijest o prihvaćanju: 15. srpnja 2024.

Dokumenti