Održana radionica “Perspektive digitalne humanistike u europskom znanstvenom oblaku”

13. srpnja 2017.

U srijedu 12. srpnja na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, održana je jednodnevna radionica pod nazivom “Perspektive digitalne humanistike u europskom znanstvenom oblaku”. Radionica je organizirana u okviru dvaju međunarodnih Obzor 2020 projekata EGI-Engage i Indigo-DataCloud,na kojima Institut Ruđer Bošković sudjeluje kao partner.

Na uvodnom predavanju predstavljeni su osnovni ciljevi inicijative europskog otvorenog znanstvenog oblaka, te trenutni izazovi, planovi i aktivnosti usmjerene prema realizaciji ideje otvorene znanosti na europskoj razini. Poseban naglasak je pritom dan na osobitu poziciju i izazove humanističkih znanosti u okviru novih, tehnološko-usmjerenih znanstvenih praksi na europskoj i ponajprije nacionalnoj razini.

Cilj praktičnog dijela radionice bio je upoznati polaznike s konkretnim servisima i alatima razvijenim za potrebe digitalne humanistike u okviru dvaju spomenutih europskih projekata.

Kroz niz kratkih vježbi, polaznici su se upoznali s mogućnostima i strukturom DARIAH znanstvenog portala za pristup europskoj e-Infrastrukturi, te su mogli isprobati i naučiti kako koristiti neke od servisa sadržanih na portalu kao što su Semantic Search Engine (SSE), Simple Cloud Access te repozitorij Bavarskih dijalekata temeljen na cloud tehnologijama.

Radionici je prisustvovalo 14 polaznika iz različitih hrvatskih institucija uključenih u DARIAH-HR konzorcij.

Sudionici-radionice-i-Davor-Davidovic.jpg