Kazalište Virovitica

1. ožujka 2018.

partner

http://kazalistevirovitica.hr/

Miran Hajoš: miranhajos111@gmail.com

Počeci kazališnog života u Virovitici sežu u sam početak 20. stoljeća, točnije u 1900. godinu, kada su virovitički glumci 3. veljače u gostionici “Grčić”, uz koncert Tamburaškog društva “Sloga”, odigrali šalu Sluge muzikanti. A od 1945. godine, kada je tadašnja kazališna družina odigrala Nušićevu Kijavicu u režiji Aleksandra Bjelousova, virovitičko kazalište bilježi više od šest desetljeća neprekidnog profesionalnog rada.

Virovitička kazališna tradicija održala se i u teškim vremenima kada su se u drugim čak i znatno većim gradovima kazališta gasila, a ovdašnje je kazalište opstalo prije svega zahvaljujući bezrezervnoj potpori građana Virovitice. Kazališni umjetnici svojim su sugrađanima vraćali umjetničkom kvalitetom i brojnim predstavama: u šest i pol desetljeća postojanja odigrali su više od četiri stotine premijera i prikazali blizu 10 000 predstava.

Danas se ustalila brojka od šest premijera i oko 200 predstava u sezoni. Polovica predstava odigra se u Virovitici gdje, statistički gledano, svaki građanin barem jednom godišnje pogleda predstavu, a ostatak izvedbi odigra se u svim ostalim dijelovima Hrvatske, a često i izvan nje. Kod odabira premijernih naslova jednaka pažnja posvećuje se djeci i odraslima.

Takva repertoarna politika u posljednjih desetak godina virovitičko je kazalište ucrtala na sve mape hrvatskoga kazališnog života i omogućila sudjelovanje na praktično svim domaćim kazališnim festivalima, kako  na onima gdje se igraju predstave za “odraslu” publiku, tako i na festivalima na kojima se prikazuje scensko stvaralaštvo za djecu. Osim u Hrvatskoj kazalište je u posljednjih osam godina nastupilo i na brojnim inozemnim festivalima u Rusiji, Armeniji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji.

Umjetnički ansambl danas broji jedanaest glumaca te jednoga redatelja i kontinuirano je pomlađivan mladim glumcima, koji rado dolaze u Viroviticu i stapaju se u skladnu cjelinu s domaćim ansamblom. Nastupi virovitičkoga kazališta posljednjih godina zapaženi su, dobro ocijenjeni od eminentnih hrvatskih kazališnih stručnjaka i kritičara te višestruko nagrađivani. Sve te nagrade, kao i pozivi na festivale i kritike, svjedoče da je šest i pol desetljeća duga tradicija profesionalnog kazališta ostavila dubok trag, ali i postavila dobar temelj za još veće uspjehe u sezonama koje su pred nama.

Kazalište Virovitica

Kazalište Virovitica

Kazalište Virovitica

Kazalište Virovitica