Suradnja u društvenim i humanističkim znanostima u umreženom europskom istraživačkom prostoru

Mjesto i datum održavanja: 29.03.2018, Institut Ruđer Bošković, Plava dvorana, III. krilo od 13:00 do 15:00

Na radionici će se predstaviti 4 europska projekta iz područja humanistike i društvenih znanosti kroz koje se planira ostvariti čvršća suradnja te tako osnažiti humanističke i društvene znanosti u Republici Hrvatskoj.

CILJEVI SEMINARA

Danas je digitalizacija sveprisutna u globalnim razmjerima u svim znanstvenim disciplinama, istraživanjima ali i svakodnevnom radu. Digitalizacija je omogućila razvoj novih platformi i alata temeljenima na naprednim računalnim servisima koje čine naš rad jednostavnijim, bržim ali i otvorila mogućnost boljeg povezivanja pojedinaca, brzu razmjenu informacija, podataka i alata između svih dionika te omogućila zajedničko djelovanje na globalnoj razini. Europa je taj proces prepoznala i objedinila sve njegove dijelove pod jednim nazivom - europski otvoreni znanstveni prostor.

Cilj ovog seminara je pokazati kuda ide Europa u smjeru razvoja otvorene znanosti, koje su mogućnosti međusobne suradnje te kako napredni računalni servisi i alati mogu doprinijeti razvoju humanističkih i društvenih znanosti. Na radionici će se predstaviti 4 europska projekta iz područja humanistike i društvenih znanosti kroz koje se planira ostvariti čvršća suradnja te tako osnažiti humanističke i društvene znanosti u Republici Hrvatskoj.

PROGRAM 13:00 - 15:00

12:45 Okupljanje sudionika uz kavu

13:00 Uvod, Karolj Skala, Institut Ruđer Bošković /Centar za informatiku i računarstvo
13:05 DARIAH-HR kao platforma za umrežavanje institucija i pojedinaca, Koraljka Kuzman Šlogar, Institut za etnologiju i folkloristiku (DARIAH-HR koordinator) 
13:20 CESSDA - Suradnja i razmjena znanja u društvenim znanostima , Marijana Glavica, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 
13:35 Otvorena znanost kao opredjeljenje EU, Jadranka Stojanovski, Sveučilište u Zadru/Institut Ruđer Bošković (OpenAIRE NOAD)
13:50 Europski otvoreni znanstveni oblak: EOSC Hub, Karolj Skala, Institut Ruđer Bošković /Centar za informatiku i računarstvo (voditelj DARIAH thematic servisa EOSC-hub)
14:05 Što europski otvoreni znanstveni oblak nudi humanistima?, Davor Davidović, Institut Ruđer Bošković /Centar za informatiku i računarstvo (EOSC-hub) 
14:20 Otvorena rasprava 
14:50 Zaključak

PRIJAVA

Ulaz je slobodan uz prijavu na: https://sdhz.eventbrite.com