Održiv pristup digitalnoj kulturnoj i znanstvenoj baštini: tezaurusi i normativi

Dariah-HR & Institut za etnologiju i folkloristiku pozivaju vas na radionicu: “Održiv pristup digitalnoj kulturnoj i znanstvenoj baštini: tezaurusi i normativi” 28. lipnja 2016. u 10:00h u prostorijama Instituta za etnologiju i folkloristiku, Šubićeva 42, Zagreb.

Radionica je namijenjena humanističkoj znanstvenoj zajednici kao i djelatnicima iz kulturnih ustanova (arhivi, knjižnice, muzeji i sl.) kojima su tezaurusi i normativni zapisi nužni za organizaciju znanja i  informacija općenito, a neizostavan su segment u virtualnom semantičkom okruženju.

Nakon predavanja i prezentacije online alata za izradu tezaurusa, sudionici će se podijeliti u radne skupine prema humanističkom području (etnolozi, arheolozi, povjesničari umjetnosti, jezikoslovci itd.) ili interesu te pokušati putem ponuđenog online alata izraditi shemu tezaurusa, a organizirat će se i skupina za rad na razvoju normativnih zapisa. U planu je da i nakon radionice skupine nastave s radom na razvoju tezaurusa i normativa te uključe po potrebi i druge suradnike iz svojih ustanova i drugih institucija u Hrvatskoj i Europi kako bi se u što skorijoj budućnosti izradili operabilni tezurusi za znanstveno i strukovno nazivlje u raznim humanističkim i umjetničkim područjima, a koji će biti na raspolaganju cjelokupnoj DARIAH (i široj) zajednici.

Molim da se za sudjelovanje na radionici predbilježite što prije, a najkasnije do 23. lipnja 2016. godine putem linka foodle.srce.hr/foodle.php kako bismo mogli unaprijed predvidjeti i organizirati tematske radne skupine, osigurati dovoljan broj računala i ostalu tehničku infrastrukturu te pripremiti potvrde o sudjelovanju na radionici.

Predavači i voditelji radionice:
Marco Racitti, Irena Kolbas, Ana Knežević Cerovski, Kristijan Crnković
Organizatorica i moderatorica: Koraljka Kuzman Šlogar

Radionica se organizira u okviru DARIAH-EU projekta Humanities at Scale te uz potporu IEF-ovog projekta Nematerijalna baština i digitalna humanistika.

Program