DARIAH tjedan 2019

Hrvatska, kao članica i jedna od utemeljiteljica europskog konzorcija istraživačkih infrastruktura za umjetnost i humanistiku DARIAH-ERIC ove je godine prvi puta domaćin godišnjeg susreta upravnih i koordinacijskih tijela te organizacije, koji će se održati u Zagrebu u auli Rektorata od 5. do 7. studenoga.

Ovaj je događaj prepoznat kao prilika da se predstavi i popularizira u Hrvatskoj prilično podcijenjeno i slabo poznato područje digitalne humanistike i umjetnosti pa se uz njega ciljano vezao i cijeli niz drugih međunarodnih događanja u organizaciji partnerskih ustanova DARIAH-HR konzorcija: ponajprije Ministarstva znanosti i obrazovanja kao nacionalnog predstavnika i Instituta za etnologiju i folkloristiku kao koordinacijske ustanove, zatim Instituta za povijest umjetnosti, Sveučilišnog računskog centra, Hrvatske Akademije znanosti i umjetnosti i Sveučilišta u Zagrebu, uz svesrdnu potporu drugih partnerskih ustanova.

Tjedan započinje dvodnevnom konferencijom Digital Art History – Methods, Practices, Epistemologies II u suorganizaciji Instituta za povijest umjetnosti i Sveučilišnog računskog centra Srce (Srce, Josipa Marohnića 5, 4. i 5. studenoga). www.art-net-hrzz.org/

 U Zagrebu će se održati potom i završna konferencija DARIAH-ovog  projekta DARIAH ERIC Sustainability Refined - DESIR, kojoj će moći prisustvovati doduše tek ograničeni broj članova hrvatskog konzorcija, 6. studenoga u auli Rektorata.

Dvije nove DARIAH-ove međunarodne radne skupine u nastajanju, Theatralia i Digital Art, Art history and Technology, 7. studenoga će od 16 sati u auli Rektorata održati inicijalne sastanke koji će biti otvoreni svima zainteresiranima, uz prethodnu najavu.

Petak 8. studenoga je dan posvećen proslavi 10. godišnjice Digitalne knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji će završiti okruglim stolom Politike i prakse digitalne kulture: prema koordiniranom suradničkom modelu. Paralelno će se toga dana u prostorima knjižnice HAZU održavati i sastanak/radionica Radne skupine Ethics and Legality in the Digital Art and Humanities.

Pregled tjednih događanja, kao i zasebne programe za svaki navedeni skup možete potražiti u prilogu.

Dokumenti
Rektorat

Rektorat