DARIAH Annual Event: Znanstvena ishodišta

Hrvatska će biti domaćin DARIAH Annual Eventa koji će se održati u Zagrebu od 26. do 29. svibnja 2020. Tema ove digitalno-humanističke konferencije su znanstvena ishodišta, a poziv je otvoren i dostupan na poveznici https://dariah-ae-2020.sciencesconf.org/. Sudjelovanje je besplatno, ali potrebno je registrirati se.

DARIAH je vodeća europska organizacija za digitalna istraživanja na području umjetnosti i humanistike, Annual Event prilika je za prezentaciju najnovijih znanstvenih i tehnoloških dosega u području digitalne humanistike, ali i za međusobno upoznavanje i umrežavanje znanstvenika. Ovi se međunarodni skupovi održavaju redovito od 2012., odnosno pod ovim nazivom od 2016. godine. Skup koji će okupiti oko 250 znanstvenika i stručnjaka pridonijet će boljem prepoznavanju trendova i potreba suvremenog društva okrenutog informacijskim tehnologijama i digitalnim infrastrukturama, odnosno problematizirati i preispitati poziciju temeljnih znanstvenih ishodišta. 

Središnja su tema ovogodišnjega događanja znanstvena ishodišta. Prošlo je dvadeset godina otkada je John Unsworth isprva formulirao "znanstvena ishodišta" kao skup rekurzivnih i povezanih funkcija koje tvore osnove istraživačkih aktivnosti širom disciplina, teorijskih okvira ili era. Otada su se te osnovne znanstvene funkcije — otkrivanje, bilježenje, uspoređivanje, upućivanje, uzorkovanje, ilustriranje i predstavljanje — pokazale korisnima ne samo za kategorizaciju osnova "proizvodnje znanja" u humanističkim znanostima, već i kao okvir za konceptualizaciju oruđa digitalne humanistike koja podupiru te procese.

Sazrelo je vrijeme za ponovno razmatranje i novo propitivanje pojma i opsega znanstvenih ishodišta. U kojem obujmu taj osobiti skup znanstvenih ishodišta i dalje odgovara našemu shvaćanju onoga čime se znanstvenici u humanistici svakodnevno bave? Je li se naše razumijevanje istraživačkih radnih procesa s vremenom dostatno promijenilo da zahtijeva novu klasifikaciju? 

Organizacija: DARIAH-ERIC, DARIAH-HR, Institut za etnologiju i folkloristiku

Organizacijski i programski odbor: Toma Tasovac (chair), Femmy Admiraal (co-chair), Koraljka Kuzman Šlogar (host), Agiatis Benardou, Sally Chambers, Marianne Huang, Susan Schreibman, Andreas Witt, Andrea Scharnhorst

Tip skupa: međunarodni skup

Jezik skupa: engleski

DARIAH_Annual_Event_2020_Scholarly_Primitives_Zagreb_Croatia_May_26_29

DARIAH_Annual_Event_2020_Scholarly_Primitives_Zagreb_Croatia_May_26_29