Završena radionica Sustainable access to digital cultural and scientific heritage: Ethical and legal issues

10. veljače 2017.

U Zagrebu je 26. i 27. siječnja održana dvodnevna međunarodna radionica Sustainable access to digital cultural and scientific heritage: Ethical and legal issues. Radionica je organizirana u okviru DARIAH-ovog Humanities at Scale projekta, a u suorganizaciji Instituta za etnologiju i folkloristiku i Srca - Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

…pročitaj više…

2nd-HaS-Workshop-Zagreb-2017_WG-Contract-drafting-2.jpg

Radionica Sustainable access to digital cultural and scientific heritage: Ethical and legal issues

19. siječnja 2017.

Srce, Josipa Marohnića 5, Zagreb, 26. – 27. siječnja 2017.

…pročitaj više…

Predstavljen projekt “Digitalizacija baštinskih knjižničnih fondova: naša nužnost i obveza”

3. listopada 2016.

Osijek, 1. listopada 2016. Katedri za knjižničarstvo Odjela za kulturologiju Sveučilista Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku odobreno je, kao nositeljici, financiranje međunarodnog interdisciplinarnog znanstvenog projekta Digitalizacija baštinskih knjižničnih fondova: naša nužnost i obveza. Projekt je prijavljen u okviru tematskog natječaja Digitalne istraživačke infrastrukture za umjetnosti i humanistiku (DARIAH-EU, http://www.dariah.eu/).

…pročitaj više…

digitization-of-heritage-librarian-funds-our-necessity-and-obligation.jpg

Digitalizacija baštinskih knjižničnih fondova: naša nužnost i obveza

3. listopada 2016.

Katedri za knjižničarstvo Odjela za kulturologiju, koja je bila jedina institucija iz Hrvatske koja se prijavila na DARIAH-EU natječaj “Public humanities”, odobreno je financiranje međunarodnog interdisciplinarnog znanstvenog projekta “Digitalizacija baštinskih knjižničnih fondova: naša nužnost i obveza”. Projekt je promoviran na tiskovnoj konferenciji održanoj u Osijeku 27. rujna 2016. godine.

…pročitaj više…

GOG4709.jpg

Završena radionica Održiv pristup digitalnoj kulturnoj i znanstvenoj baštini: Tezaurusi i normativi

3. srpnja 2016.

U Institutu za etnologiju i folkloristiku 28. lipnja 2016. godine održana je radionica Održiv pristup digitalnoj kulturnoj i znanstvenoj baštini: Tezaurusi i normativi organizirana u okviru projekata Humanities at Scale (DARIAH-EU) i Nematerijalna kultura i digitalna humanistika (IEF). Na radionici je sudjelovalo šezdeset i dvoje sudionika pristiglih s raznih hrvatskih sveučilišta, istraživačkih ustanova, muzeja, knjižnica i arhiva, a mjesta su bila popunjena danima unaprijed. Toliki je interes ukazao na činjenicu da su napokon sazrjele volja i namjera u spomenutim zajednicama da se ozbiljnije uhvate u koštac s problematikom izrade tezaurusa i normativa, što su rezultati radionice kasnije i potvrdili.

…pročitaj više…

HaS-Workshop-In-Zagreb--opening-session.jpg

Narativi i mreže: digitalni pristupi prema rekonstrukciji veza iz prošlosti

20. travnja 2016.

Zadovoljstvo nam je pozivati vas na predavanje dr. sc. Johannesa Preiser-Kapellera (Institute for Medieval Research, Division of Byzantine Research, Austrian Academy of Sciences) na temu Narativi i mreže: digitalni pristupi prema rekonstrukciji veza iz prošlosti / Narratives and Networks: digital approaches towards the reconstruction of past connectivity, koje će se održati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (seminarska dvorana, polukat) u Zagrebu u srijedu, 27. travnja 2016. s početkom u 12:00 sati. Predavanje je otvoreno za javnost, planirano vrijeme trajanja je 90 minuta, a održat će se na engleskom jeziku.

…pročitaj više…

01_Johannes-Preiser-Kapeller.jpg

DARIAH u Hrvatskoj – Hrvatska u DARIAH-u

5. veljače 2016.

Na okruglom stolu DARIAH u Hrvatskoj – Hrvatska u DARIAH-u, koji je u Zagrebu 28. siječnja 2016. u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest organizirao Institut za etnologiju i folkloristiku (IEF), s izlaganjima i raspravama o temi razvoja digitalne istraživačke infrastrukture za humanistiku i umjetnost sudjelovali su: Conny Kristel i Jakob Epler (DARIAH-EU), Karolj Skala, Davor Davidović i Eva Cetinić (Institut Ruđer Bošković), Ivan Marić i Draženko Celjak (Srce), Martina Kovač (Ministarstvo kulture) te Tvrtko Zebec i Koraljka Kuzman Šlogar (Institut za etnologiju i folkloristiku).

…pročitaj više…

IMG_7041.jpg

Hrvatska u europskom konzorciju za digitalnu istraživačku infrastrukturu za umjetnost i humanističke znanosti

27. siječnja 2016.

Institut za etnologiju i folkloristiku (IEF) kao nacionalna koordinacijska ustanova za DARIAH-ERIC u Hrvatskoj trenutno radi na proširenju mreže partnera i stvaranju čvrstih temelja za razvoj digitalne infrastrukture za umjetnost i humanistiku. U utorak, 15. prosinca 2015. godine u IEF-u je održana tribina DARIAH-HR: Hrvatska u europskom konzorciju za digitalnu istraživačku infrastrukturu za umjetnost i humanističke znanosti. Na tribini je osim nacionalne koordinatorice dr. sc. Koraljke Kuzman Šlogar izlaganje održao i dr. sc. Tvrtko Zebec koji je predstavio rad  VCC3 skupine u kojoj zastupa Hrvatsku.

…pročitaj više…

DARIAH-HR-meeting-1.jpg

Doznajte više o DARIAH-HR

27. siječnja 2016.

DARIAH-HR dio je paneuropske Digitalne istraživačke infrastrukture za umjetnost i humanističke znanosti DARIAH-EU, a Hrvatska je jedna od 15 zemalja osnivačica tog konzorcija.

DARIAH-HR kao dio te transnacionalne istraživačke zajednice promiče i povećava svijest o digitalnoj umjetnosti i humanistici, projektima, alatima i najboljim praksama te se zalaže za otvoreni pristup informacijama i slobodno dijeljenje rezultata i inovacija. 

…pročitaj više…