Predstavljen projekt “Digitalizacija baštinskih knjižničnih fondova: naša nužnost i obveza”

Osijek, 1. listopada 2016. Katedri za knjižničarstvo Odjela za kulturologiju Sveučilista Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku odobreno je, kao nositeljici, financiranje međunarodnog interdisciplinarnog znanstvenog projekta Digitalizacija baštinskih knjižničnih fondova: naša nužnost i obveza. Projekt je prijavljen u okviru tematskog natječaja Digitalne istraživačke infrastrukture za umjetnosti i humanistiku (DARIAH-EU, http://www.dariah.eu/).

Projekt će biti realiziran uz potporu tuzemnih partnera (Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Osijeku, Umjetnička akademija u Osijeku, Gradska i sveučilišna knjižnice u Osijeku i Muzej Slavonije u Osijeku), a u njegovu sklopu, na osnovi ranije potpisanog ugovora, bit će nastavljena i inozemna suradnja sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici i Franjevačkim samostanom u Subotici. Stoga su studenti Katedre za knjižničarstvo tijekom srpnja i kolovoza ove godine, pod stručnim vodstvom svojih mentora i zagrebačkog digitalizacijskog servisa ACOS, obrađivali i pripremali izabranu građu iz fundusa subotičkog Franjevačkog samostana za predstojecu digitalizaciju.

Tim povodom, radi podizanja javne svijesti o značaju ovog projekta, organizirana je dobro posjećena tiskovna konferencija u prostorima Odjelu za kulturologiju u utorak, 27. rujna 2016. u 12:00 h.

O projektu, odrađenim fazama preliminarne inventorizacije, katalogizacije i klasifikacije, listopadskim radionicama u Osijeku (calenda.org/374502), naglascima digitalizacije selektiranog materijala, prezentaciji očekivanih rezultata na međunarodnoj konferenciji (koja će biti upriličena u Osijeku u svibnju 2017.) te o pozivu na sastanak konzorcija DARIAH-EU u danskom Aarhusu, Europskoj prijestolnici kulture u studenome 2017., govorili su:

Konferenciju je moderirao projektni koordinator doc. dr. sc. Tihomir Živić, predsjednik Katedre za knjižničarstvo Odjela za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i odjelni predstavnik u konzorciju DARIAH-HR (https://www.facebook.com/events/1285176721533778/).

Na tiskovnoj je konferenciji javnosti po prvi put predstavljen i vizualni identitet projekta, kojeg je dizajnirao mr. sc. Luka Alebić, asistent na Katedri za medijsku kulturu Odjelu za kulturologiju.

Dokumenti