DARIAH ELDAH Consent Form Wizard (CFW) - novi alat za upravljanje zaštitom podataka

DARIAH-ova radna skupina ELDAH (Etika i zakonitost u digitalnoj umjetnosti i humanističkim znanostima) razvila je i pokrenula novi alat za upravljanje zaštitom podataka u humanističkim istraživanjima: DARIAH ELDAH Consent Form Wizard (CFW). Ovaj alat omogućuje istraživačima da pravilno pristupe upravljanju osobnim podacima u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR).

Isprobajte izraditi svoj obrazac za dobivanje suglasnosti ovdje: Consent Form Wizard

Više o alatu:

Nakon što odgovore na niz pitanja, istraživači dobivaju standardizirani obrazac za pristanak na prikupljanje podataka od subjekata istraživanja u DH projektima (npr. od posjetitelja znanstvenih događaja, kazivača, sudionika ankete, pretplatnika na mailing listu…). Navedeni obrasci za privolu vrijede u cijeloj Europskoj Uniji i stoga služe cijeloj DH zajednici.

Projekt su zajednički razvili i financirali CLARIAH-AT, DARIAH-EU i DARIAH-HR, a podržao SSHOC. Alat su razvili i implementirali Vanessa Hannesschläger, Walter Scholger, Pawel Kamocki i Norbert Czirjak.

Da biste saznali više o privatnosti podataka općenito i o načinu korištenja CFW-a, pridružite se ELDAH-ovoj virtualnoj radionici "Adresiranje pravnih i etičkih dimenzija obrade osobnih podataka u kontekstu istraživanja: Čarobnjak za saglasnost ELDAH-a kao alat za poticanje najboljih praksi za pristanak i transparentnost u DH" u okviru konferencije DARIAH Annual Event u srijedu, 28. listopada 2020. u 10 sati.